donusz eva

Dónusz Éva

Olimpiai és világbajnok kajakozó

 

Az amúgy is igen gazdag magyar olimpiatörténet új fejezetét írta társaival, amikor 1992-ben, Barcelonában a kajak négyes tagjaként megszerezte a honi nõi kajak-kenusport elsõ aranyérmét. Ha valakirõl gondolkodás nélkül el lehet mondani, hogy "ezüstlány", akkor Dónusz Éváról mindenképpen.

Mindösszesen nyolc világbajnoki ezüstérmet szerzett, s még egy érdekesség: elõbb volt olimpiai bajnok, mint világbajnok, ami a magyar kajak-kenu életben meglehetõsen ritka dolog.

1989-tõl tíz éven át volt tagja a válogatott keretnek. Az ezüstök "gyûjtésének" rögtön 1989-ben hozzálátott, a barcelonai olimpiáig hatot szerzett a kettes, illetve a négyes hajók tagjaként. 1992-ben a Czigány Kinga, Dónusz Éva, Kõbán Rita, Mészáros Erika négyes olimpiai aranyat nyert az esélyesebbnek kikiáltott németek elõtt.

Elsõ és egyetlen világbajnoki címét 1994-ben, a 200 méteren gyõztes négyes tagjaként nyerte. A vébéken különben a már említett aranyon, illetve nyolc ezüstön túl négy bronzot is szerzett. Sokoldalúságára jellemzõ, hogy 200-on, 500-on és 5000 méteren, illetve egyesben, kettesben, s négyesben egyaránt dobogóra állhatott.

2000-2004-tõl az MKKSZ szakmai titkára és a serdülõ válogatott vezetõ edzõje.

A Testnevelési Egyetemen szakedzõi diplomát szerzett, majd kondicionáló termet mûködtetett.