foltan laszlo foltanne jenei erzsebet

Foltán László

Olimpiai és világbajnok kenus

és

Foltánné Jenei Erzsébet

Világ- és európabajnok sárkányhajós

 

Foltán László

Legnagyobb sikereit „duóban“ Vaskuti Istvánnal érte el: a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején, a rövidebb távokon szinte verhetetlen párost alkottak.

17 évesen kezdett el kenuzni, s a katonaság után - végig dolgozva, a munka mellett - lett sikeres sportoló. Tizenegyszeres magyar bajnoknak mondhatja magát, a válogatottnak hat esztendõn át volt az erõssége. Legnagyobb sikereit Vaskuti Istvánnal párban, kenu kettes 500 méteren érte el. Olimpiai bajnok (1980. Moszkva - kenu kettesben ez volt az elsõ magyar olimpiai aranyérem), háromszoros világbajnok (1977. Szófia, 1978. Belgrád, 1981. Nottingham), világbajnoki bronzérmes (1982. Belgrád), világbajnoki negyedik (1983. Tampere), világbajnoki hatodik (1979. Duisburg) helyezéseket ért(ek) el. 1980-ban és 1981-ben az év kenusává választották.

1988-ban a Testnevelési Fõiskolán szerzett szakedzõi diplomát, az MTK-ban, majd pedig az Újpesti Dózsában (Újpesti Torna Egylet) edzõsködött. Jelenleg (1992-tõl) testnevelõ tanárként dolgozik.

 

Foltánné Jenei Erzsébet

Világ- és európabajnok sárkányhajós

Tizenöt évesen a Bp. Vízmûveknél kezdett el sportolni, majd az MTK-ban érte el sikereit. Nyolcszoros magyar bajnoknak mondhatja magát.

1980-tól felhagyott az aktív sporttal, édesanya lett. Férje, Foltán László olimpiai bajnok kenus, két gyermekük van.

A gyerekek növekedésével Jenei Erzsébet újra "visszakerült" a sportba: olimpiai 5 próbák, utcai futóversenyek (félmaratonok), Balaton-átúszások rendszeres résztvevõje volt, s az ma is.

Az elmúlt öt évben "rátalált" a sárkányhajózásra, ahol rendkívül sikeresen teljesít csapattársaival: 2-szeres Európa-, s hatszoros világbajnok, a Világjátékokon 2 ezüst- és egy bronzérem gazdagítja a család amúgy is igen díszes gyûjteményét. Emellett "masters" kategóriában is igensikeres, hiszen 3 világbajnoki címet is szerzett már.

 

Szanyó Hűtő- és Klímatechnika Kft.


Szanyó Hűtő- és Klímatechnika Kft.
Cím: 1033, Budapest Csikós u. 9.
Tel: (1) 436 -7110; Fax: (1) 436-7131
Email: Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; www.szanyo.hu