vaskuti istvanVaskuti István

Olimpiai és világbajnok kenus

Valóságos párosspecialista kenus, hiszen érmei döntõ többségét, illetve nemzetközi medáljai mindegyikét valamely társával közös hajóban ülve "gyûjtötte be".

1976-tól 1988-ig volt a magyar válogatott keret tagja. Elsõ sikerét Foltán Lászlóval párban érte el, 1977-ben, 500 méteren világbajnokok lettek. E világbajnoki gyõzelmet további nyolc követte, továbbá három bronzérem is gyarapította a kollekciót (társai: Foltán mellett-után Buday Tamás és Sarusi Kis János voltak).

1980-ban, Moszkvában Foltán Lászlóval, 500 méteren olimpiai bajnoki címet szerzett! A szöuli olimpiára is kiharcolta az indulás jogát, ott Sarusival a 6. helyen végeztek. 1987-ben Nemzetközi Fair Play-díjat kapott.

Sportvezetõként is siker kísérte, s kíséri ma is útját: 1989-tõl 1996-ig a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja, a MOB sportolói bizottsága vezetõje volt, emellett a Magyar Kajak-kenu Szövetség szakmai alelnöke, az Európai Kajak-kenu Szövetség (ECA) és a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICA) Igazgatótanácsának a tagja (2003-tól).