donusz eva

Dónusz Éva

Olimpiai és világbajnok kajakozó

 

Az amúgy is igen gazdag magyar olimpiatörténet új fejezetét írta társaival, amikor 1992-ben, Barcelonában a kajak négyes tagjaként megszerezte a honi nõi kajak-kenusport elsõ aranyérmét. Ha valakirõl gondolkodás nélkül el lehet mondani, hogy "ezüstlány", akkor Dónusz Éváról mindenképpen.

Mindösszesen nyolc világbajnoki ezüstérmet szerzett, s még egy érdekesség: elõbb volt olimpiai bajnok, mint világbajnok, ami a magyar kajak-kenu életben meglehetõsen ritka dolog.

1989-tõl tíz éven át volt tagja a válogatott keretnek. Az ezüstök "gyûjtésének" rögtön 1989-ben hozzálátott, a barcelonai olimpiáig hatot szerzett a kettes, illetve a négyes hajók tagjaként. 1992-ben a Czigány Kinga, Dónusz Éva, Kõbán Rita, Mészáros Erika négyes olimpiai aranyat nyert az esélyesebbnek kikiáltott németek elõtt.

Elsõ és egyetlen világbajnoki címét 1994-ben, a 200 méteren gyõztes négyes tagjaként nyerte. A vébéken különben a már említett aranyon, illetve nyolc ezüstön túl négy bronzot is szerzett. Sokoldalúságára jellemzõ, hogy 200-on, 500-on és 5000 méteren, illetve egyesben, kettesben, s négyesben egyaránt dobogóra állhatott.

2000-2004-tõl az MKKSZ szakmai titkára és a serdülõ válogatott vezetõ edzõje.

A Testnevelési Egyetemen szakedzõi diplomát szerzett, majd kondicionáló termet mûködtetett.

 

 

foltan laszlo foltanne jenei erzsebet

Foltán László

Olimpiai és világbajnok kenus

és

Foltánné Jenei Erzsébet

Világ- és európabajnok sárkányhajós

 

Foltán László

Legnagyobb sikereit „duóban“ Vaskuti Istvánnal érte el: a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején, a rövidebb távokon szinte verhetetlen párost alkottak.

17 évesen kezdett el kenuzni, s a katonaság után - végig dolgozva, a munka mellett - lett sikeres sportoló. Tizenegyszeres magyar bajnoknak mondhatja magát, a válogatottnak hat esztendõn át volt az erõssége. Legnagyobb sikereit Vaskuti Istvánnal párban, kenu kettes 500 méteren érte el. Olimpiai bajnok (1980. Moszkva - kenu kettesben ez volt az elsõ magyar olimpiai aranyérem), háromszoros világbajnok (1977. Szófia, 1978. Belgrád, 1981. Nottingham), világbajnoki bronzérmes (1982. Belgrád), világbajnoki negyedik (1983. Tampere), világbajnoki hatodik (1979. Duisburg) helyezéseket ért(ek) el. 1980-ban és 1981-ben az év kenusává választották.

1988-ban a Testnevelési Fõiskolán szerzett szakedzõi diplomát, az MTK-ban, majd pedig az Újpesti Dózsában (Újpesti Torna Egylet) edzõsködött. Jelenleg (1992-tõl) testnevelõ tanárként dolgozik.

 

Foltánné Jenei Erzsébet

Világ- és európabajnok sárkányhajós

Tizenöt évesen a Bp. Vízmûveknél kezdett el sportolni, majd az MTK-ban érte el sikereit. Nyolcszoros magyar bajnoknak mondhatja magát.

1980-tól felhagyott az aktív sporttal, édesanya lett. Férje, Foltán László olimpiai bajnok kenus, két gyermekük van.

A gyerekek növekedésével Jenei Erzsébet újra "visszakerült" a sportba: olimpiai 5 próbák, utcai futóversenyek (félmaratonok), Balaton-átúszások rendszeres résztvevõje volt, s az ma is.

Az elmúlt öt évben "rátalált" a sárkányhajózásra, ahol rendkívül sikeresen teljesít csapattársaival: 2-szeres Európa-, s hatszoros világbajnok, a Világjátékokon 2 ezüst- és egy bronzérem gazdagítja a család amúgy is igen díszes gyûjteményét. Emellett "masters" kategóriában is igensikeres, hiszen 3 világbajnoki címet is szerzett már.

 

Szanyó Hűtő- és Klímatechnika Kft.


Szanyó Hűtő- és Klímatechnika Kft.
Cím: 1033, Budapest Csikós u. 9.
Tel: (1) 436 -7110; Fax: (1) 436-7131
Email: Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; www.szanyo.hu

csapo geza

Csapó Géza

Világbajnok kajakozó

 

A hetvenes években Wichmann Tamás mellett a kajak-kenusport emblematikus figurája volt, amire eredményei alapján mindenképpen rá isszolgált.

Szolnokon, illetve felsõfokú tanulmányai idõszakában Szegeden kajakozott. Tizenháromszoros magyar bajnok, tizenegy éven át (1969-80) volt a magyar válogatott keret tagja. Világversenyen az 1970-es koppenhágai világbajnokságon mutatkozott be, s a 4 x 500 méteres váltó tagjaként rögtön bronzérmet nyert. Innentõl 1977-ig minden soros vb-n, illetve olimpián érmet szerzett.

A világbajnokságokon összesen hat arany-, egy ezüst- és három bronzmedált "lapátolt össze". A legsikeresebb versenye az 1973-as tamperei vb volt, amikor is 500 és 1000 méter egyesben, illetve 10.000 méteren Bakó Zoltánnal párban gyõzni tudott.

Olimpián Münchenben (1972) harmadik, Montrealban (1976) pedig második helyen ért célba 1000 méter egyesben.

Testnevelõ tanári, illetve pszichológiai diplomát szerzett, szakedzõit végzett. Sportágától ma sem szakadt el, s bár nem edzõsködik, nyaranta kajak-kenu táborokat szervez és vezet.

 

horvath csabaHorváth Csaba

Olimpiai és világbajnok kenus

 

A 90-es években neve összeforrt Kolonics Györgyével. Aduó a legnagyobb sikerét 1996-ban, Atlantában érte el: olimpiai bajnoki címet, s egy bronzérmet nyert.

Horváth Csaba tizenkétszeres világbajnoknak (kettesben és négyesben hatszor-hatszor), hétszeres vb-másodiknak, valamint kétszeres Európa-bajnoknak, s egyszeres Eb-ezüstérmesnek vallhatja magát.

Atlanta melletti legsikeresebb világversenye az 1995-ös, Duisburgban megrendezett világbajnokság volt, ahol öt vb-címnek volt részese, de az 1998-as, szegedi világbajnokság sem marad el sokkal e mögött: kenus párjával, illetve további két társával összesen háromszor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Megszerezte a sportmenedzseri diplomát, jelenleg egy pizzériát mûködtet.

Zöld sziget

vaskuti istvanVaskuti István

Olimpiai és világbajnok kenus

Valóságos párosspecialista kenus, hiszen érmei döntõ többségét, illetve nemzetközi medáljai mindegyikét valamely társával közös hajóban ülve "gyûjtötte be".

1976-tól 1988-ig volt a magyar válogatott keret tagja. Elsõ sikerét Foltán Lászlóval párban érte el, 1977-ben, 500 méteren világbajnokok lettek. E világbajnoki gyõzelmet további nyolc követte, továbbá három bronzérem is gyarapította a kollekciót (társai: Foltán mellett-után Buday Tamás és Sarusi Kis János voltak).

1980-ban, Moszkvában Foltán Lászlóval, 500 méteren olimpiai bajnoki címet szerzett! A szöuli olimpiára is kiharcolta az indulás jogát, ott Sarusival a 6. helyen végeztek. 1987-ben Nemzetközi Fair Play-díjat kapott.

Sportvezetõként is siker kísérte, s kíséri ma is útját: 1989-tõl 1996-ig a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja, a MOB sportolói bizottsága vezetõje volt, emellett a Magyar Kajak-kenu Szövetség szakmai alelnöke, az Európai Kajak-kenu Szövetség (ECA) és a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICA) Igazgatótanácsának a tagja (2003-tól).

Mészáros Erika

Mészáros Erika

Olimpiai és világbajnok kajakozó

A sporttörténelmet író barcelonai női kajak-négyes tagja volt.

1985-ben válogatták be először a magyar keretbe, s a következő évi, montreali világbajnokságon rögtön nyert is két aranyérmet (a kettes és a négyes hajóval). 1988-ban, a szöuli olimpián a világbajnoki címet védő csapat (Rakusz, Kőbán, Géczi, Mészáros) a második helyen ért célba, míg Rakusz Évával együtt negyedikként végzett. 1989-ben és 1990-ben a világbajnokságokon "csupán" ezüstérem sikeredett kettesben és négyesben egyaránt, de ez nem akadályozta meg - sőt inkább motiválta - a Czigány Kinga, Dónusz Éva, Kőbán Rita, Mészáros Erika alkotta négyest abban, hogy Barcelonában, 500 méteren elsőként hajtson át a célvonalon!

1993-ban, a koppenhágai világbajnokságon részese volt egy ezüst- és egy bronzmedál megnyerésének (a vébé-kollekció összesítve: 2 első, 8 második és 1 harmadik helyezés), és harmadik olimpiáját követően visszavonult.

Visszavonulása után utánpótlásedzőként tevékenykedett a BKV Előre szentendrei részlegénél.

Pankotai GáborPankotai Gábor

Világbajnok kenus

 

A Békési Kajak-kenu Klub sokszoros korosztályos sikereket elért kajakosa már 1995-ben, 24 esztendősen "legendává" vált a Viharsarokban, hiszen ő az első, s az eddigi egyetlen Békés megyei, aki ebben a Magyarországon oly sikeres sportágban világbajnoki címet szerzett. A Bártfai Krisztián, Pankotai Gábor, Kajner Gyula, Páger Zoltán kajak négyes 1995 nyarán, a németországi Duisburgban rendezett világbajnokságon, 200 méteren utasította maga mögé a teljes mezőnyt.

2000 óta edzőként segíti a fiatalabb korosztályt, és hajógyártó műhelyében poliészter túrahajókat, lapátokat gyárt egyedi méretben, egyedi kívánságok szerint.

 

 

 

Pankotai-hajóműhely

Novák FerencNovák Ferenc

Olimpiai és világbajnok kenus

 

Világversenyen helyezéseit kivétel nélkül "csapatban" szerezte: négyesben és kettesben volt erőssége az aktuális magyar kenus egységeknek. Nevelőedzője (a BKV Előrében) az a Tatai Tibor volt, aki Mexikóvárosban ugyancsak olimpiai bajnok volt.

Novák első jelentős eredményét 1987-ben ért el, amikor ifjúsági világbajnok lett négyesben, 500 m-en. Első felnőtt világbajnoki aranyát 1993-ban szerezte (négyesben), amelyet még további kettő követett (1994-ben és 2003-ban – egyaránt négyesben). Emellett további három ezüst- és egy bronzérem gazdagítja vb-gyűjteményét. Az Európa-bajnokságokon egy arany- (2004) és egy bronzérmet (2006) szerzett negyedmagával.

Pulai Imrével 1997-tõl ültek egy hajóban, s bár a világversenyeken nem voltak túl szerencsések, a legfontosabb viadalukon, a sydneyi olimpián, 500-on, elsőként haladtak át a célvonalon.

Kátai Tibor, a Magyar Kultúra Lovagja

Kátai Tibor

A "Magyar Kultúra Lovagja" cím birtokosa

Félegyházi Táncszínház Kultúrális Egyesület művészeti vezetője.
Műsoraikat a kiskunfélegyházi, tiszakécskei és a kikindai néptáncosok közösen adják elő.
Felkérésre akár a határon túlra is vállalnak a bemutatókat.
A Pyro-1 látványelemekkel vett részt többek között a "Költő visszatér","  István a Király", "Nimród Vére" produkcióikban, melyeket több ezer ember tekintett meg!

Elérhetőségeik:

Tel: Kátai Tibor 06/70/459-5726,

email: fh.tancszin(kukac)freemail.hu

ZöldÖvezet RapZöldÖvezet

A ZöldÖvezet Békés megye legtöbb színpadon megfordult hip-hop formációja. Lendületes fellépéseikkel országszerte lerakták névjegyüket. Közvetlen előadásmódjukkal próbálják közelebb hozni, megismertetni a rap/hip-hop műfajt a közönséggel. Fennállásuk óta (2005) számos lemezük és videóklipjük jelent meg. Az évek során számos élőzenés műsorral álltak ki a színpadra, olyan zenekarokkal, mint az Adam's Comedy, a Peep Bo!, a Borsodi Blue, vagy a Jaffa. Legutóbbi albumuk, az Álmodtam LP (2011) - az internet segítségével - bejárta az egész országot,  de sok helyen határon túl is hallgatnak rájuk. Ha lendületet, dinamikát akarsz csempészni a hétvégédbe, vagy csak inni akarsz velük egyet, menj el a következő fellépésükre a környékeden. Az Álmodtam LP (2011) ingyenesen letölthető a www.zoldovezetrap.hu -ról, a csapat hivatalos weboldaláról.

CiterionCiterion

Három stílus találkozása!!!

Alex : citera, népi hangszerek, torokének

TO : digitális effektek, gépi hangok

Simi : metál gitár

www.youtube.com/user/citerion

Tóth Ádám, Lakatos YvetteTóth Ádám - Lakatos Yvette

Tóth Ádám a Tv2 által szervezett Megasztár tehetségkutatón felfedezett Adam's Comedy frontember. Ezzel a négyes formációval járják az országot. Dalokat,szövegeket ír, gitáros énekesként tevékenykedik.

Lakatos Yvette 16 éves péceli lány, a Megasztár 5. szériájának 6. helyezettje.

Benkő Roland

Benkő Roland

Magyar Bajnoki II. helyezett salakmotor versenyző

 

Első motorját 4 éves korában kapta. A salakmotort már akkor kipróbálta, mikor még a lába sem ért le róla.
A versenyzői licencet 11 éves korában korkedvezménnyel, a Magyar Motorsport Szövetség külön engedélyével szerezte meg. ( A hivatalos alsó korhatár 14 év).

Eredmények
2008-ban (13 évesen) Junior Magyar Bajnok (A junior kategória 14-21 év).
Szintén ebben az évben 80 cm3-es kategóriában kiharcolta az EB döntős szereplést.
2009-ben második lett a Juniorok között, szintén második lett egy Junior Nemzetközi versenyen, valamint a Magyar Csapatbajnokságban 2. helyet szerzett a Gyulai Speedway Club színeiben.
2010-ben a Felnőtt Magyar Bajnokságban összesítésben a második helyet szerezte meg, a Szlovén-Horvát-Magyar Junior Bajnokságban pedig az előkelő 5. helyet.

http://www.rolandracing.gportal.hu/