Adalékanyagok:

Az adalékanyagok egy része bizonyos látvány, hatás eléréséhez, másik részük a rendeltetésszerű működéshez szükséges: - Lángszínmélyítő anyagok
A lángszínező anyagoknál említett molekulák már szobahőmérsékleten elbomlanak, vagyis nem alkalmasak arra, hogy közvetlenül a pirotechnikai termékbe kerüljenek. Ezért ezeket a vegyületeket a lángban lejátszódó gyors reakciókban hozzák létre. Olyan anyagokat kevernek a töltetbe, mint a klórozott gumi, a poli-vinil-klorid (PVC), a PVCC (utánklórozott PVC) vagy az oxidáló hatású klorátok és perklorátok (egy klór és három vagy négy oxigénatomot tartalmazó vegyületek). E vegyületek magas hőmérsékleten elbomlanak és szabad klórt adnak le. A klóratom (melynek lángszínmélyítő hatása van) egyesül a bárium vagy stroncium atommal, s így rövid időre létrejön a kívánt fényt kibocsátó molekula.

- Flegmatizátorok
Az égés folyamatát, az elegyek érzékenységét csökkentő anyagok. Elsősorban a kezelésbiztonság szempontjából szükségesek. Pl.: PETG (poli-etilén-glikol), lakkok, sztarinok, szilikonlakk.
- Füst- és ködképző anyagok
Füstképző: pl.: ammónium-klorid (fehér füst).
Ködképző: pl.: cink-klorid.

- Lángcsökkentők
Ilyen a nátrium-klorid, mely elfojtja a lángot.

- Stabilizátorok
Az elegyek kémiai állandóságát növelő anyagok, megakadályozzák a kémiai bomlást, mert az oxigén megtámadhatja az égőanyagot gyújtás nélkül is. Pl.: a vasreszeléket mielőtt az elegybe helyezik megbarnítják, vagy stabilizáló anyag lehet a difenil-amin.

- Katalizátorok
A folyamat gyorsítása érdekében adják a keverékhez. Pl.: kálium-dikromát.

- Érzékenyítő anyagok
Szintén a gyorsabb folyamat érdekében teszik az elegybe azért, hogy érzékenyebb legyen. Pl.: üvegpor.

- Csúsztató szerek
Az elegyek gyártásakor a könnyebb tölthetőség érdekében keverik az anyagokhoz. Pl.: grafit, sztearin.

- Antisztatizáló anyagok
A töltésnél esetlegesen keletkező sztatikus szikrák csökkentésére. Pl.: grafit.

- Ingerlő anyagok
Könnyfakasztó gyertyákba tesznek, olyan anyagot mely a nyálkahártyát izgatja. Pl.: klór-aceto-fenon.

- Szikraképző anyagok
A szikraszökőkutaknál raknak az elegybe ilyen anyagokat. Pl.: szénszemcse is lehet, fémek reszeléke (ha nincs túlságosan elporítva akkor szikrázva ég el): vas, titán, alumínium, cirkónium.